3 sposoby na zwiększenie sprzedaży w Twoim lokalu

img

Zwiększ szybko sprzedaż i pozyskaj nowych klientów do swojej restauracji! Poznaj 3 pomysły i wykorzystaj u siebie

Czy jest to w ogóle możliwe, by w krótkim czasie zwiększyć sprzedaż? Ile będę musiał na to wydać pieniędzy? Co się stanie jeśli mój pomysł nie wypali? Jak mam pozyskiwać nowych klientów, jeśli jestem z małej miejscowości i już wszyscy znają mój lokal? Te pytania i wiele innych pojawia się często w moich rozmowach z restauratorami. Rozumiem je całkowicie, gdyż cała branża gastronomiczna boryka się z wieloma problemami związanymi z podniesieniem się po lockdownie, ciągłymi podwyżkami opłat stałych, brakiem pracowników.

Stąd ryzyko, na które sobie mogą pozwolić jest mniejsze niż przed kilkoma laty.

Poniższe rady sprawdzą się w przypadku małych i większych restauracji. Jedynie skala wdrożenia pomysłów w każdym przypadku może się różnić, ale starałem się zawrzeć tutaj uniwersalne zasady, którymi warto się kierować. Mianowicie:

stwórz pomysł → wprowadź w życie → sprawdź efekt → popraw → sprawdź efekt → popraw → ciesz się zadowalającym efektem → stwórz nowy pomysł → wprowadź w życie itd.

Przejdźmy do 3 porad:

1. Włóż 200% swojej energii w obsługę nowego klienta

Dlaczego??? Zwyczajnie Ci się to zwróci. Czy wiesz, że utrzymanie stałego klienta jest około 7 razy tańsze niż pozyskanie zupełnie nowego klienta. Utrzymanie stałego klienta połączone z dodatkowym minimalnym nakładem marketingowym (rzędu 5-10%) zwiększa te liczby i wtedy już mówimy o wzroście zysków w okolicach 90%.

Co możesz zrobić jako restaurator? Ogranicza Cię tutaj jedynie Twoja kreatywność:

  • uczul obsługę lokalu na nowych klientów. Oczywiście zawsze Twoi kelnerzy powinni dbać o swoich klientów, jednak pamiętaj, że pierwsze wrażenie jest najważniejsze
  • dodaj gratis do zamawianej potrawy (np. mini deserek), to może być naprawdę drobna rzecz, która nie kosztuje Cię dużych pieniędzy. Chodzi tutaj o symbol i zasadę wzajemności, gdzie osoba, która otrzymała od Ciebie prezent, będzie starała się odwzajemnić. W twoim przypadku ponowną wizytą lub pozytywną opinią w internecie
  • spakuj swoim gościom mały prezent na wynos, drobny deser, przekąska, coś co będą mogli zjeść np. w domu. Uwierz mi, wywołasz pozytywne zdziwienie, które zostanie na długo zapamiętane. Jeśli wręczysz gratis w firmowym pudełku z logo lokalu lub w jakimś użytecznym gadżecie, który będzie mógł posłużyć na dłużej (np. herbata w słoiku z twoim logo) będziesz miał niedrogą reklamę, która co jakiś czas będzie przypominać o Twoim lokalu klientowi.

2. Zastanów się nad tym, kto już ma Twojego klienta

O co tutaj dokładnie chodzi, czy masz podkradać klienta konkurencji? Nic z tych rzeczy. Mianowicie Twoi klienci mają swoje życie, chodzą do pracy, na siłownię, basen, do kina, uczestniczą w szkoleniach biznesowych, są nauczycielami, prawnikami itd. Twoim zadaniem jest zastanowić się, w jakim miejscu znajdziesz swoich klientów.

Jeśli prowadzisz fastfood z burgerami to Twoimi klientami w głównej mierze będą osoby w przedziale wiekowym 25-34 lat. Powody dla których przyszły do lokalu mogą być następujące:

  • spędzenie miłego czasu ze znajomymi
  • pożywienie się przed sobotnią imprezą
  • spotkanie z kolegami z pracy
  • para, która przyszła coś zjeść po seansie kinowym
  • osoba trenująca na pobliskiej siłowni, której dzisiaj wypada cheat day i marzy o dobrym burgerze

Mając taki trop możesz utworzyć kampanię reklamowe (Facebook, Google) na konkretną grupę osób, jednak skupmy się na rozwiązaniach, które nie kosztują cię dużego finansowego nakładu.

Zwyczajnie udaj się do powyższych miejsc, ludzi i porozmawiaj z właścicielami, pracownikami, spróbuj nawiązać jakąś krzyżową współpracę. Zapytaj właściciela siłowni, czy mógłbyś zostawić swoje ulotki przy recepcji. Udaj się do pobliskiej korporacji i spróbuj porozmawiać z kadrą kierowniczą, która organizuje wyjścia integracyjne i udziel rabatu pracownikom danej firmy. Spróbuj porozumieć się z właścicielem kina i utwórzcie piątkowy zestaw „kino+burger” w niższej cenie. Spraw by ta oferta była atrakcyjna dla obu stron. Oczywiście to są luźne pomysły, ale chcę Ci pokazać mechanizm, który jest bardzo prosty i łatwy do wdrożenia, bo kosztuje Cię jedynie Twoją kreatywność i trochę czasu na zweryfikowanie swoich pomysłów z rzeczywistością.

Pamiętaj, że nie każdy pomysł wypali, ale zyskasz cenną wiedzę i będziesz mógł wdrażać kolejny pomysł. Tak działają najwięksi, poprzez wdrażanie i eliminowanie błędów, poprawianie i dalsze wdrażanie. Skup się na takim podejściu.

3. Stwórz produkt na zamówienie

Zastanów się, czy nie byłoby cudownie, gdyby Twój lokal przynosił zyski poza godzinami pracy. W czasie pandemii, dużo lokali gastronomicznych próbowało się ratować przed stratami i zaczęto wdrażać cateringi dietetyczne, ciasta na zamówienie, dowóz pieczywa pod dom z samego rana. Lockdown wymusił przyśpieszone szukanie rozwiązań, które prędzej czy później i tak by nas czekały. Ma na to wpływ rozwój cyfryzacji i naszych działań, codziennego życia w internecie. Badania i statystyki pokazują jednoznacznie, że żyjemy szybciej i przenosimy się do internetu. Do 2025 ponad 55% żywności będzie zamawiana przez internet.

Moja rada dla Ciebie

Spróbuj wymyślić produkt, który mógłbyś sprzedawać w internecie lub na zapisy telefoniczne. Poszerzasz w ten sposób swoją grupę odbiorców. Do klientów stacjonarnych, dochodzą również Ci, którzy wybiorą produkt na zamówienie. Ludzie Ci mogą się z czasem wymieszać, tzn. klient, który zakupił produkt, odwiedzi Twoją restaurację, a klient restauracji, zamówi produkt do domu.

Ponadto, zależnie od produktu, możesz dotrzeć do dużo większej grupy osób, wysłać go na drugi koniec Polski, tworzyć pakiety produktów, zwiększać ich wartość i łączną wartość zamówienia.

Promocja produktu z influencerem

Jeśli zastanawiasz się nad tym jak rozreklamować taki produkt tanim kosztem, to mam dla Ciebie równie proste rozwiązanie. Normalnie możesz się spotkać z opinią, żeby wchodzić we współpracę z influencerami, którzy mają duże zasięgi na Instagramie. Prosta sprawa, płacisz, wysyłasz produkt i influencer opowiada o Twoim produkcie, masz reklamę.

Zrób to taniej

Ile osób w Twojej lokalnej społeczności żyje aktywnie na portalach społecznościowych? W dzisiejszych czasach, nie będzie trudno znaleźć 10 osób z Twojej okolicy, mających około 500-1000 obserwujących. Napisz do nich, zaproś po pracy na darmowy posiłek, test produktu w zamian za relację na Instagramie. Matematyka jest tutaj bardzo prosta: 10 osób X 1000 obserwujących daje nam potencjalny zasięg 10 000 osób, do których może dotrzeć informacja o Twoim produkcie.

Mam nadzieję, że artykuł był pomocny i wyniosłeś/aś coś z niego dla siebie. Jeśli masz jakieś pytania, potrzebujesz konsultacji z działań marketingowych w Twojej restauracji, napisz do nas kontakt@4bsystems.pl lub zadzwoń do mnie +48 535-282-453. Chętnie umówię się z Tobą na bezpłatną konsultację, znajdziemy problem i pomogę go rozwiązać.

img
Grzegorz Rzepka

Dział Marketingu FooDeliver.pl Specjalista gastromarketingu i marketingu w sieciach społecznościowych, podnosi kompetencje restauratorów w zakresie sprzedaży w internecie

Jesteś zainteresowany ofertą?

Chcesz poznać szczegóły naszej oferty? Zobaczyć demo systemu? Napisz do nas, oddzwonimy